Blog

Witamina C - gdzie jest jej najwięcej?

Witamina C - gdzie jest jej najwięcej?

Witamina C nie jest wytwarzana przez nasz organizm — musimy ją dostarczyć wraz z pożywieniem. Dzienna dawka dla dorosłego człowieka to od 45 mg do 90 mg (zależy to od płci i wieku). W poszukiwaniu witaminy C wcale nie musimy rozglądać się za cytrusami, choć nazwa tych owoców nam to sugeruje. Gdzie znajduje się nawjwięcej witaminy C? W jakich produktach szukać witaminy C? Zapraszamy do lektury!


Przeczytaj więcej

Trwałość kosmetyków

Trwałość kosmetykówKupując kremy zwykle oczekujemy jak najwyżej jakości,  a zapominamy jak istotne jest przechowywanie kosmetyków
Przeczytaj więcej

Pierwsza pomoc dla malucha - Oparzenia, Stłuczenia, Apteczka

Pierwsza pomoc dla malucha - Oparzenia, Stłuczenia, ApteczkaPierwsza pomoc dla malucha - Oparzenia, Stłuczenia, Apteczka
Przeczytaj więcej

Słodki i orzeźwiający Arbuz

Słodki i orzeźwiający ArbuzArbuz to gatunek rośliny z rodziny dyniowatych. Owoc ten pochodzi z Afryki Południowej, ale również uprawiany jest w wielu regionach o ciepłym klimacie.
Przeczytaj więcej

Moc witamin w owocach leśnych

Moc witamin w owocach leśnychJagody, borówki, poziomki, jeżyny, maliny… Każdy z nas zna ich smak i zapach, często wycieczka do lasu kończy się właśnie ich zbieraniem. 
Przeczytaj więcej

Astma oskrzelowa u dzieci

Astma oskrzelowa u dzieciAstma oskrzelowa jest przewlekłą chorobą przebiegającą ze stanem zapalnym w obrębie błony śluzowej oskrzeli, wyniku czego są uwalniane różnego rodzaje substancje zapalne.

Przeczytaj więcej

Encyklopedia witamin

Encyklopedia witaminWitaminy to związki organiczne, substancje egzogenne tzn. takie, które muszą być dostarczone z pokarmem, ponieważ organizm sam nie potrafi ich wytworzyć.
Przeczytaj więcej

Encyklopedia minerałów

Encyklopedia minerałów

Składniki mineralne inaczej biopierwiastki jest to grupa niezbędnych związków w żywieniu człowieka. Występują one w produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.
W organizmie człowieka spełniają różnorodne funkcje, w związku z tym muszą być stale dostarczane do organizmu. Stanowią one około 4% masy ciała dorosłego człowieka.


Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel