Witamina C - gdzie jest jej najwięcej?
Witamina C, jak większość witamin, nie jest wytwarzana przez nasz organizm — musimy ją dostarczyć wraz z pożywieniem. Dzienna dawka dla dorosłego człowieka to od 45 mg do 90 mg (zależy to od płci i wieku). W poszukiwaniu witaminy C wcale nie musimy rozglądać się za cytrusami, choć nazwa tych owoców nam to sugeruje. Przykładowo w 100 g cytryny jest około 50 mg witaminy C. Znajdziemy ją również (i to w sporych ilościach) w dobrze nam wszystkim znanych produktach.
Czarna porzeczka — to roślina często uprawiana w przydomowych ogródkach, choć można ją też znaleźć dziko rosnącą w lasach. Uważana jest za jedno z lepszych źródeł witaminy C. W 100 g porzeczek znajdziemy 180 mg witaminy, czyli znacznie więcej niż potrzebuje dziennie dorosły człowiek. I znacznie więcej niż znajduje się w pomarańczy czy w cytrynie. Na dodatek w czarnych porzeczkach obecna jest również witamina P, która ułatwia przyswajanie witaminy C. Poza tym w czarnej porzeczce znajdziemy jeszcze inne prozdrowotne substancje, jak np.: witaminę A, witaminy z grupy B, magnez oraz wapń. Czarne porzeczki możemy oczywiście zjadać na surowo, ale robi się z nich także wspaniałe soki czy konfitury.
Natka pietruszki — również ma w sobie znacznie więcej witaminy C niż cytryna. W 100 g natki znajdziemy ok. 170 mg witaminy C. Dlatego już jedna łyżka posiekanej natki zapewni nam całodniową normę tej witaminy. A także witaminy A, bo jej również jest w natce sporo. Poza tym w natce pietruszki znajdziemy jeszcze m.in. żelazo, witaminę E czy kwas foliowy. Warto więc jako dodatek do wielu potraw stosować właśnie natkę pietruszki.
Jarmuż — jest warzywem, który wśród swoich licznych prozdrowotnych właściwości może się pochwalić również sporą ilością witaminy C (120 mg/100 g). Poza nią w jarmużu znajdziemy jeszcze m.in.: witaminy A, K, kwas foliowy, wapń, magnez, potas oraz żelazo. Na dodatek, podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, czyli związek mający właściwości przeciwnowotworowe. Z jarmużu można robić koktajle, pesto, a nawet czipsy. Sprawdza się też w zupach, gulaszach czy zapiekankach. Trzeba tylko pamiętać, aby gotować go krótko, najlepiej 3-4 minuty.
Brukselka — ma w sobie ok. 85 mg witaminy C (na 100 g). Brukselka jest też dobrym źródłem witaminy A, wapnia, potasu i magnezu oraz kwasu foliowego. Niestety nie wszyscy ją lubią ze względu na charakterystyczny, często gorzkawy smak. Można jednak tak ugotować to warzywo, aby się pozbyć gorzkości-wystarczy w tym celu dodać do wody odrobinę mleka. Poza tym gotując brukselkę, warto pamiętać, aby wrzucać ją na wrzącą wodę i gotować krótko oraz bez przykrycia.
Brokuł — to kolejna roślina, w której znajdziemy więcej witaminy C niż w cytrynie. W 100 g brokułu jest jej ok. 89 mg. Poza nią w brokule znajduje się m.in. witamina A, D oraz żelazo. Brokuł zawiera w sobie jeszcze sulforafan, czyli związek z grupy flawonoidów. Ta substancja ma silne działanie przeciwnowotworowe oraz korzystnie wpływa na wzrok. Nic dziwnego więc, iż powinniśmy zajadać się tym zielonym kalafiorem. Można go spożywać na surowo, ale gotowany jest też świetnym dodatkiem do sałatek czy zapiekanek.
Papryka — jest warzywem, które ma w sobie dużo witaminy C i to niezależnie od koloru. Najwięcej znajdziemy jej w papryce żółtej (ok. 180 mg), nieco mniej w czerwonej (ok, 127 mg), a najmniej w zielonej (ok. 80 mg). Poza tym papryka to również doskonałe źródło witaminy A. Do tego znajdziemy w niej witaminę E, K, a także wapń, magnez czy żelazo. Jeśli więc ktoś stroni od papryki, to powinien jednak spróbować ją polubić. W kuchni papryka ma bardzo wiele różnych zastosowań, nadaje się jako dodatek nie tylko do leczo czy gulaszu. Można ją zjadać równie dobrze po prostu na kanapkach albo robić z niej różnorakie przetwory.
Dzika róża — nie dość, że jest ładna, to jeszcze ma w sobie najwięcej witaminy C ze wszystkich przedstawionych powyżej roślin, średnio 500-700 mg w 100 g! Już choćby z tego względu dzika róża jest uznawana za roślinę leczniczą. Za lecznicze właściwości tej rośliny odpowiadają również zawarte w niej witaminy A, E, K, witaminy z grupy B, a także kwas foliowy czy flawonoidy. Dzika róża ma poza tym cudowny, niezapomniany zapach. Można oczywiście spożywać jej owoce na surowo, ale robi się z niej także doskonałe konfitury, soki czy nalewki.
Źródła witaminy C tabela
Produkt |
Zawartość Witaminy C w 100g |
Dzika róża |
500-700mg |
Czarna porzeczka |
180mg |
Papryka żółta |
180mg |
Natka pietruszki |
170mg |
Papryka czerwona |
127mg |
Jarmuż |
120mg |
Brokuł |
89mg |
Brukselka |
85mg |
Papryka zielona |
80mg |
Cytryna |
50mg |
Autor: Agnieszka Roczniak