Olejek arganowy - poznaj jego zastosowania

2018-01-18
Olejek arganowy - poznaj jego zastosowania

                W dalekim Maroku (i tylko tam) rośnie sobie niezwykłe drzewo zwane arganią żelazną. Osiąga nawet 10m wysokości, żyje jakieś 150-200 lat (a bywa, że nawet dłużej), a jego korzenie sięgają 30 metrów w głąb ziemi, dzięki czemu roślina ta jest w stanie znieść tak skrajne temperatury jak 0-50ºC.  Drzewo to jest wiecznie zielone, ma cierniste gałęzie, a także (na ogół) poskręcany i sękaty pień, na który wchodzą kozy, aby dostać się do liści i owoców. I choć widok kilku kóz (albo nawet jednej) stojących na czubku drzewa niewątpliwie zapada w pamięć, a z owoców arganii żelaznej można wytworzyć alkohol, nie to jest największą zaletą owej rośliny. Najcenniejsze jest bowiem płynące zeń złoto, czyli pozyskiwany z nasion owoców arganii olej.

Jak powstaje olejek arganowy?

                Olej arganowy to jeden z najdroższych i najbardziej cenionych olejów na świecie. Wyrabia się go od wieków. Niegdyś oczywiście trzeba to było robić ręcznie - mieliło się ziarna na żarnach, a z powstałej w ten sposób pasty wyciskało się olej. Nie było to łatwe, a na dodatek zajmowało ok. 8 godzin pracy! Rzecz jasna dzisiaj olej arganowy produkuje się głównie mechanicznie, choć do powstania jednego litra tego oleju nadal potrzeba ok. 30-35kg owoców. Nadal też zmiażdżenie twardego orzecha i wyłuskanie ziaren musi się odbyć ręcznie. Nic więc dziwnego, że cena oleju arganowego jest tak wysoka.

Odmiany oleju arganowego

                Olej arganowy występuje w dwóch odmianach. Jedna (ciemniejsza, gdyż pozyskiwana jest z uprzednio prażonych nasion arganii) może być z powodzeniem używana w celach kulinarnych, natomiast drugą (jaśniejszą) wykorzystuje się w kosmetyce.

                Około  80% składu tego oleju to nienasycone kwasy tłuszczowe (znajdziemy tu omegę-3, 6 i 9). Dodatkowo zawiera też w sobie bardzo dużo witaminy E oraz sporo innych antyoksydantów. Dlatego jego spożywanie zmniejsza wysokie ciśnienie krwi, obniża poziom złego cholesterolu, a także wzmacnia odporność. Poza tym chroni przed schorzeniami serca i przedwczesnym starzeniem się organizmu.

Olej arganowy w kuchni

                W kuchni najlepiej stosować olej arganowy do przygotowania sosów oraz marynat. Jest też dobrym dodatkiem do potraw z mięs i ryb, a nawet do sałatek czy potraw z grilla. Ma orzechowy smak i charakterystyczny zapach. Należy spożywać go na zimno (do smażenia się nie nadaje), a najlepiej skropić nim potrawę tuż przed podaniem. Marokańczycy tworzą z niego też specjalną pastę do pieczywa o nazwie amlou. Mieszają po prostu olej arganowy z miodem i prażonymi migdałami. Powstała w ten sposób pasta jest więc słodka, a według niektórych smakiem przypomina masło orzechowe.

Walory kosmetyczne oleju arganowego

                Współczesny świat cenni jednak olej arganowy przede wszystkim za jego walory kosmetyczne. Można go z powodzeniem stosować do pielęgnacji skóry (również tej na dłoniach), włosów, paznokci, a nawet rzęs. Dzięki niemu:

             nawilżymy i uelastycznimy skórę
             złagodzimy podrażnienia
             przyspieszymy gojenie się ran i blizn
             zwalczymy trądzik, rozstępy, odmrożenia i odleżyny, a nawet celulit
             spłycimy zmarszczki i zapobiegniemy powstawaniu nowych
             złagodzimy łuszczycę i egzemę
             wzmocnimy włosy, które staną się bardziej sprężyste i błyszczące
             pozbędziemy się rozdwojonych końcówek włosów
             zwalczymy łupież
             zregenerujemy włosy po intensywnych zabiegach fryzjerskich
             wzmocnimy paznokcie - przestaną się rozdwajać, łamać i kruszyć

                Jak widać, jest to kosmetyk, w który zdecydowanie warto się zaopatrzyć. Nadaje się do każdego rodzaju cery czy włosów. Można go stosować jako samodzielny preparat i nakładać bezpośrednio na skórę, włosy czy paznokcie. Można także dodać kilka kropel tego oleju do ulubionego kremu do twarzy, balsamu do ciała lub kremu do rąk. Sprawdzi się on również, jako olejek po opalaniu, gdyż złagodzi ewentualne poparzenia i podrażnienia.

                Zabiegi pielęgnacyjne z użyciem oleju arganowego nie są ani czasochłonne, ani skomplikowane, przynoszą zaś satysfakcjonujące rezultaty.

                Poza tym warto pamiętać, iż olej ten jest produktem całkowicie naturalnym, a działa rewelacyjnie. Zwolenników ekologii zaś z pewnością ucieszy informacja, że największe skupiska drzew, które znajdują się w rejonie Sus, między Agadirem, Marrakeszem a As-Sawirą, posiadają od 1998 roku status „Rezerwatu Biosfery Arganeraie” przyznany przez UNESCO, a samo drzewo wpisane jest na listę Światowego Dziedzictwa.

                Może warto więc sprawdzić, czy olej arganowy spełni również nasze oczekiwania?

Autor: Agnieszka Roczniak

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2018
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel