Słodki i orzeźwiający Arbuz

Arbuz to gatunek rośliny z rodziny dyniowatych. Owoc ten pochodzi z Afryki Południowej, ale również uprawiany jest w wielu regionach o ciepłym klimacie.Największym producentem są Chiny, a następnie Turcja. W Europie krajami, w których uprawia się arbuzy to m.in. Hiszpania, Portugalia, Włochy, Chorwacja, Francja, Grecja, Bułgaria, Rumunia, Węgry i Ukraina.
Arbuz jest rośliną jednoroczną, ciepłolubną , światłolubną oraz potrzebującą bardzo dużo wody. Roślina dobrze rośnie na glebach o pH 5,5-6,0, próchniczych oraz bogatych w składniki pokarmowe.
Wartości odżywcze i lecznicze
Arbuz ma słodki, orzeźwiający smak, a przyczynia się do tego zawartość kwasu jabłkowego oraz cytrynowego. Ponadto zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych, ale jest bogaty w przeciwutleniacze m.in. likopen, beta-karoten, luteinę i zeaksantynę. Związki te mają działanie antyoksydacyjne czyli opóźniają proces starzenia oraz hamują rozwój komórek nowotworowych. Dzięki dużej zawartości wody około 92%, doskonale wpływa na pracę naszych nerek, wykazując działanie moczopędne, więc polecany jest w chorobach nerek czy infekcjach układu moczowego. Owoc wpływa również korzystnie na przemianę materii i wspomaga pracę układu pokarmowego. Cytrulina czyli aminokwas zawarty również w arbuzie, wspomaga pracę serca. Ponadto związek ten przyśpiesza proces regeneracji mięśni u osób uprawiających sport, dzięki czemu szybciej są wydalane z organizmu szkodliwe związki, które gromadzą się w mięśniach w czasie intensywnych ćwiczeń.
Arbuz jest bogatym źródłem karotenoidów głównie likopenu czyli antyoksydantów, które należą do naturalnych barwników i odpowiedzialne są za czerwoną barwę miąższu. Ponadto likopen zapobiega utlenianiu się cholesterolu, obniżając ciśnienie w żyłach i tętnicach oraz zmniejsza także ryzyko wystąpienia nowotworów, zwłaszcza raka prostaty.
W arbuzie znajdziemy m.in.: witaminę A, witaminę C, potas, a także magnez.
Kolejnym związkiem w który bogaty jest arbuz to cytrulina obecna w miąższu i skórce owocu. Jest to związek chemiczny z grupy aminokwasów, który prowadzi do usprawnienia funkcji naczyń tętniczych, czego konsekwencją jest obniżenie ciśnienia krwi.
Wartości odżywcze arbuza (w 100 g)
Wartość energetyczna - 30 kcal
Białko ogółem - 0.61 g
Tłuszcz - 0.15 g
Węglowodany - 7.55 g
Błonnik - 0.4 g
Minerały
Wapń ? 7 mg
Żelazo - 0.24 mg
Magnez - 10 mg
Fosfor - 11 mg
Potas - 112 mg
Sód ? 1 mg
Cynk - 0.10 mg
Witaminy
Witamina C ? 8.1 mg
Vitamin A - 569 IU
Tiamina ? 0.033 mg
Ryboflawina ? 0.021 mg
Niacyna - 0.178 mg
Witamina B-6 - 0.045 mg
Kwas foliowy - 3 ug
Witamina E ? 0.05 ug
Witamina K 1 (filochinona) - 0.1 ug
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference