Słodki i orzeźwiający Arbuz

2017-11-24
Słodki i orzeźwiający Arbuz

        Arbuz to gatunek rośliny z rodziny dyniowatych. Owoc ten pochodzi z Afryki Południowej, ale również uprawiany jest w wielu regionach o ciepłym klimacie.Największym producentem są Chiny, a następnie Turcja. W Europie krajami, w których uprawia się arbuzy to m.in. Hiszpania, Portugalia, Włochy, Chorwacja, Francja, Grecja, Bułgaria, Rumunia, Węgry i Ukraina.

Arbuz jest rośliną jednoroczną, ciepłolubną , światłolubną oraz potrzebującą bardzo dużo wody. Roślina dobrze rośnie na glebach o pH 5,5-6,0, próchniczych oraz bogatych w składniki pokarmowe.


Wartości odżywcze i lecznicze

Arbuz ma słodki, orzeźwiający smak, a przyczynia się do tego zawartość kwasu jabłkowego oraz cytrynowego. Ponadto zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych, ale jest bogaty w przeciwutleniacze m.in. likopen, beta-karoten, luteinę i  zeaksantynę. Związki te mają działanie antyoksydacyjne  czyli opóźniają proces starzenia oraz hamują rozwój komórek nowotworowych. Dzięki dużej zawartości wody około 92%, doskonale wpływa na pracę naszych nerek, wykazując działanie moczopędne, więc polecany jest w chorobach  nerek czy infekcjach układu moczowego. Owoc wpływa również korzystnie na przemianę materii i wspomaga pracę układu pokarmowego.  Cytrulina czyli aminokwas zawarty również w arbuzie, wspomaga pracę serca. Ponadto związek ten przyśpiesza proces regeneracji mięśni u osób uprawiających sport, dzięki czemu szybciej są wydalane z organizmu szkodliwe związki, które gromadzą się w mięśniach w czasie intensywnych ćwiczeń.

Arbuz jest bogatym źródłem karotenoidów głównie likopenu czyli antyoksydantów, które należą do naturalnych barwników i odpowiedzialne są za czerwoną barwę miąższu. Ponadto likopen zapobiega utlenianiu się cholesterolu, obniżając ciśnienie w żyłach i tętnicach oraz  zmniejsza także ryzyko wystąpienia nowotworów, zwłaszcza raka prostaty. 

W arbuzie znajdziemy m.in.: witaminę A, witaminę C, potas, a także magnez.

Kolejnym związkiem w który bogaty jest arbuz to cytrulina obecna w miąższu i skórce owocu. Jest to związek chemiczny z grupy aminokwasów, który prowadzi do usprawnienia funkcji naczyń tętniczych, czego konsekwencją jest obniżenie ciśnienia krwi.

 

Wartości odżywcze arbuza (w 100 g)

Wartość energetyczna - 30 kcal

Białko ogółem - 0.61 g

Tłuszcz - 0.15  g

Węglowodany - 7.55 g

Błonnik - 0.4 g

Minerały

Wapń ? 7 mg

Żelazo  - 0.24 mg

Magnez  - 10 mg

Fosfor  - 11 mg

Potas  - 112 mg

Sód ? 1 mg

Cynk  - 0.10 mg

Witaminy

Witamina C ? 8.1 mg

Vitamin A - 569 IU

Tiamina ? 0.033 mg

Ryboflawina ? 0.021 mg

Niacyna - 0.178 mg

Witamina B-6  - 0.045 mg

Kwas foliowy -  3 ug

Witamina E  ? 0.05 ug

Witamina K 1 (filochinona) - 0.1 ug

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2017
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel