Kurkuma - poznaj zastosowanie w medycynie i kosmetologii

2018-04-06
Kurkuma - poznaj zastosowanie w medycynie i kosmetologii

Kurkuma - pochodzenie i cechy

Skąd się jednak wzięła ta przyprawa? Pochodzi prawdopodobnie z Azji Południowo-Wschodniej i jest otrzymywana z rośliny, która przypomina nieco korzeń imbiru, a nazywa się ostryż. Kurkuma zwykle (zwłaszcza w sklepach) jest spotykana w formie sproszkowanej, którą uzyskuje się po zmieleniu ususzonej łodygi i korzenia ostryżu. Ze względu na swoje pochodzenie najczęściej kojarzy się ją z kuchnią hinduską, choć tak naprawdę bardzo często jest używana w całej kuchni azjatyckiej. Powoli zresztą wkracza do kuchni europejskiej, w tym również naszej i to nie tylko jako składnik curry.

Medyczne właściwości kurkumy

Kurkuma od wieków jest używana w chińskiej i ajurwedyjskiej medycynie. Stosowano ją, aby złagodzić bóle menstruacyjne, choroby układu oddechowego, choroby pasożytnicze, niedrożności wątroby, wrzodów oraz stany zapalne. W Indiach kurkuma jest powszechnie używana jako środek, który przyspiesza gojenie się ran, a także łagodzi niestrawność żołądka. Przyprawą tą interesuje się jednak również współczesna medycyna i przemysł farmaceutyczny. Okazuje się bowiem, że kurkuma ma silne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Dlatego trwają badania nad jej zastosowaniem w profilaktyce i leczeniu chorób, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzyca czy choroba Alzheimera. Mówi się także o tym, iż kurkuma wspomaga pracę wątroby, poprawia nastrój oraz wpływa pozytywnie na pracę serca.
Kurkumę (jak i większość innych przypraw) należy przechowywać z dala od promieni słonecznych. Dzięki temu zachowa swe właściwości na dłużej. W kuchni możemy ją wykorzystywać na wiele sposobów. Jest znakomitym dodatkiem do mięsa, warzyw, jajek czy ryżu. Warto doprawiać nią zupy, sosy czy sałatki, gdyż wzbogaci ich smak oraz zapach. Możemy za jej pomocą wzmocnić kolor (oraz smak) omletu, makaronu czy rosołu. Możemy ją dodawać nawet do marynat. Jak więc widać, można jej używać niemal do wszystkich potraw. Należy jednak uważać, aby nie dodać jej zbyt wiele, jest bowiem dość intensywna i nadmierna jej ilość może zepsuć efekt końcowy przygotowywanego przez nas dania. Na 4 porcje np. jajecznicy, mięsa czy ryżu wystarczy od 1/8 do 1/4 łyżeczki kurkumy.
Niestety kurkuma (a właściwie zawarta w niej kurkumina) jest słabo przyswajalna przez nasz organizm. Nietrudno to jednak zmienić na lepsze. Wystarczy zmieszać kurkumę z pieprzem lub z papryką, a przyswajalność kurkuminy wzrośnie i to wielokrotnie. Warto też pamiętać, że kurkumę (w przeciwieństwie do większości przypraw) powinno się dodawać na początku gotowania, dzięki czemu najlepiej podkreślimy smak i zapach potrawy.

Pozamedyczne zastosowanie kurkumy

Intensywnie żółty kolor tej przyprawy jest bardzo charakterystyczny i przez to łatwo rozpoznawalny. Właśnie ze względu na niego kurkumy używano między innymi do farbowania tkanin. Ma bowiem tę zaletę, iż nie znika pod wpływem wody, gdyż kurkumina (czyli barwnik zawarty w kurkumie) rozpuszcza się dopiero w alkoholu lub tłuszczu. Dlatego kurkumę wykorzystuje się od dawien dawna również do barwienia produktów spożywczych - chociażby makaronów. Także mieszanka curry swój specyficzny kolor zawdzięcza właśnie jej obecności. Nic dziwnego, iż kurkumę nazywa się czasami szafranem indyjskim.

Kurkuma w kosmetologii

Kurkumę wykorzystuje się nie tylko w medycynie i kuchni. Przyprawa ta znajduje swe zastosowanie również w kosmetologii. Pomaga likwidować przebarwienia i dobrze odżywia skórę. Regularne stosowanie maseczki z kurkumy (można taką kupić) pomaga likwidować oznaki starzenia się, poprawia koloryt cery, dodaje skórze blasku, a na dodatek pomaga zwalczać trądzik i stany zapalne. Może jednak barwić cerę, dlatego zapewne nie wszystkim będzie odpowiadać. Na rynku istnieją również kosmetyki zawierające w swym składzie kurkumę. Poleca się je między innymi w przypadku zaskórników czy alergicznej wysypki.
Ze stosowaniem kurkumy powinniśmy jednak uważać. Jeśli będziemy stosować ją przez dłuższy czas i w dużych ilościach, może zacząć podrażniać błonę śluzową żołądka i jelit. Dlatego też kurkumy powinny unikać osoby z chorobą wrzodową. Przeciwwskazaniem do używania tej przyprawy są także choroby dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego, gdyż kurkuma ma działanie żółciopędne. Również osoby zażywające leki przeciwzakrzepowe powinny unikać tej przyprawy, gdyż może ona wzmocnić działanie zażywanych preparatów. Nie zaleca się jej też kobietom w ciąży.

Co ciekawe, ostryż (czyli roślinę, z której otrzymuje się kurkumę) można hodować w domu, w doniczce. Oczywiście nie po to, aby samodzielnie pozyskiwać z niej przyprawę. Jest to po prostu bardzo ładna roślina i może ozdobić nasz dom. Co prawda jest bardzo wymagająca (potrzebuje dużo ciepła, wilgoci i słońca), ale za to ładnie kwitnie. Kwiaty są najczęściej różowe, choć zdarzają się również białe lub purpurowe. Niezależnie jednak od koloru utrzymują się przez trzy miesiące!

Jak widać, warto bliżej „zaprzyjaźnić się” z kurkumą.

autor: Agnieszka Roczniak
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel